Bouwkundige keuring

Bij een ouder huis is het niet onverstandig om tijdens het proces van aankoop van een woning het huis te laten inspecteren op gebreken. Een bouwkundige keuring is een aanrader en zeker de kosten waard. Verborgen gebreken, zoals lekkages of houtworm of houtrot, komen dan aan het licht. Het bouwkundige onderzoeksrapport geeft samen met het taxatierapport een objectief beeld van de waarde van het huis.

De bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig adviesbureau, maar welke moet je nu kiezen. Sinds kort is er een nieuwe website gelanceerd waar je bouwkundigekeuringen kunt vergelijken en direct een offerte aan kunt vragen.

Bouwkundige keuringen worden over het algemeen onderverdeeld in drie categorieën:

- Bouwkundige keuring bij aankoop

- Bouwkundige keuring bij verkoop

- Bouwkundige keuring voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie
Wil je in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie, dan is een bouwkundige keuringvaak verplicht. Bijvoorbeeld wanneer je een appartement van voor 1940 wilt kopen, tenzij uit de taxatie blijkt dat het appartement na 1940 totaal gerenoveerd is. Een keuring met NHG bijlage is ook verplicht als de kosten van noodzakelijk achterstallig onderhoud meer bedragen dan tien procent van de onderhandse verkoopwaarde.